Saturday, September 6, 2008

Now what?

Rünnates USA suusõnalist liitlast Gruusiat, on Venemaa löönud segamini päris mitmed plaanid siin ilmas. Kuigi Venemaa rünnak näitab kui udune on USA strateegiline ettenägelikkus, on nüüd veel olulisem USA ja Lääneriikide vastus. Kui USA pingutab üle, jääb temast mulje kui tiigrist ainult paberil ja majanduslikust loojuvat päikesest. Liiga nõrk vastus näitab kogu maailmale, et Venemaa on tagasi ja Lääneriigid on ära vajumas.
Praegu on Venemaa ohustamas Gruusia sisemist stabiilsust ja keeldub taandumast sõjaeelsetele piiridele ning taastamast sõjaeelset status quo'd vaatamata Lääneriikide nõudmistele. Nende nõudmiste tagamiseks on Lääneriikide võimalused üksikud ja mitte eriti mõeldavad. NATO riikide sõjaväed on juba suurel määral seotud Iraagi ja Afganistaani missioonidega, eemaldades võimaluse sõjaliseks vastuseks. See jätab majanduslikud sanktsioonid tõenäolisemaks meetodiks. Minevikus võis USA Venemaa ilma erilise vaevate maatasa kulutada, nagu juhtus Reagani ajastul Strategic Defense Initiative(Star Wars) programmiga, aga Venemaa energiaga seotud majandustõus ja USA hiiglaslik välisvõlg näitab, et sellised ajad on ammu möödas.
Tegelikult võib Venemaa isegi valusamalt salvata - kui USA peaks mingeid sanktsioone või muud majanduslikult kahjustavat planeerima, saab Venemaa kogu USA majanduselt vaiba alt tõmmata.
Esiteks, kui kasvõi ähvardada piirata nafta või gaasi eksporti välismaale, viiks see niigi kõrged kütusehinnad tasemele, mida Lääneriigid(juba praegu maadlemas halvavate kütusehindadega) ei suudaks üle elada.
Teiseks, Venemaal on sadades miljardites dollarireserv, mille turule paiskamine viiks USD vabalangemisse ja tarbekaupade hinnad taevasse. Venemaal on ka tohutu kullareserv ja kullatootmine ning võib kontrollida sellega kogu turgu. Ostes kulda(käiku lastud dollaritega näiteks), ja piirates tootmist, võib Venemaa kulla hinna kõrgustesse tõsta ja sellega muuta suure osa maailma valuutadest ebastabiilseks.
Mõni võib öelda, et Venemaa ei kasutaks iialgi selliseid meetodeid, sest Vene kodanikud kannataksid samamoodi, nagu ülejäänud maailm. Siiski, kui 20. sajand on midagi meile õpetanud, siis seda, et Venemaa juhtkond pole kunagi kõhelnud panna oma rahvas puudust kannatama ja venelastel endil on imetlusväärne võime kannatada raskeid aegu.
Kontrastina, sõltuvad USA ja Euroopa valitsused avalikust toetusest. Tegelikult on igasugune USA poliitika mõeldud lubamaks tarbijatel elada üle oma võimete. Igasugune poliitika, mis küsiks majanduslikke ohvreid hääletajatelt, on hukule määratud. Igasugune poliitilise tahte võitlus majanduslike vahenditega on võitlus, mida USA ei saa võita.

No comments: